Sneeuwbengaal (Snow Bengal)

Sneeuwbengaal (Snow Bengal)

Sneeuwbengaal
Er zijn drie kleurtypes sneeuwbengalen:
* Seal-lynx met blauwe ogen
* Seal-sepia met geel/groene of gouden ogen
* Seal-mink met blauw/groene oftewel aqua ogen

De Seal Lynx is de lichtste variatie. Deze heeft 2 copy’s van het siamees gen. De Seal Lynx is de enige van de drie kleuren die wit wordt geboren met roze voetzooltjes. Naarmate het kitten groeit wordt het patroon steeds meer zichtbaar. De voetzooltjes kleuren naar donkerroze en worden later donkerbruin. Het kan wel 1,5 jaar duren voordat de Seal Lynx volledig uitgekleurd is. Hun ogen blijven wel blauw, ook als ze volwassen zijn. Dat maakt de Seal Lynx uniek en zeer gewild bij sommige mensen.

De Seal Sepia is de donkerste van de drie en heeft twee copy’s van het burmese gen. De Seal Mink is een mengkleur van de Seal Lynx en de Seal Sepia. De Minks en de Sepia’s worden wel met een duidelijk zichtbaar patroon geboren waarvan die van de Sepia het donkerste is. Het verschil tussen een Seal Sepia en een Seal Mink is vrijwel niet te zien. Onderzoek van de stamboom en nakomelingen kan uitkomst bieden.

Het sneeuw-gen blijft vele generatie’s lang aanwezig daardoor wordt er soms weleens geheel onverwachts een “verrassingssneeuwtje” geboren en blijkt dat een van de ouders dus toch “ergens” sneeuw in zijn/haar lijn had zitten.
Dus om een sneeuwbengaal “te maken” moeten beide ouders het cb/cb gen of het cs/cs gen dragen!

Hier volgt een beknopte uitleg:
Seal Lynx        Seal Sepia      Seal Mink

Iedere Bengaal beschikt over twee genen met een kleur. Er komen twee soorten sneeuwgenen voor namelijk; Seal Lynx(cs/cs) en Seal Sepia(cb/cb).
In de verschillende combinaties geeft dat drie verschillende kleurvarianten. De Seal Mink(cs/cb) is een mengkleur van de Seal Lynx(cs/cs) en de Seal Sepia(cb/cb).

(cs/cs) X (cs/cs) = 100% Seal Lynx kittens
(cs/cs) X (cs/cb) = 50% Seal Lynx kittens en 50% Seal Mink kittens
(cs/cs) X (cb/cb)= 100% Seal Mink kittens
(cs/cb) X (cs/cb) = 50% Seal Mink kittens, 25% Seal Lynx kittens en 25% Seal Sepia kittens
(cs/cb) X (cb/cb)= 50% Seal Mink kittens en 50% Seal Sepia kittens
(cb/cb)X (cb/cb)= 100% Seal Sepia kittens

foto-24-05-16-23-03-11
Yara is een Seal lynx