Silver Bengaal (Silver Bengal)

Silver Bengaal (Silver Bengal)

Silver Bengaal

De Silver Bengaal lijkt veel op een sneeuwpanter/sneeuwluipaard die o.a. in Tibet, Centraal-Azië, Rusland en Nepal voorkomt.

De silverkleur is afkomstig van het inhibitor gen wat het pigment uit de vacht haalt bij gekleurde katten. Silver is dus eigenlijk geen kleur maar juist het gebrek aan kleur. Helaas is het nog niet mogelijk om via DNA op de kleur silver te testen. Dit maakt het fokken naar mooie Silver Bengalen een stuk lastiger. Een Bengaal draagt pas silver wanneer hij daadwerkelijk silver is. Ze kunnen het niet recessief (onzichtbaar) met zich meedragen.

Het Silver-gen is dominant en maar één ouder hoeft silver te zijn om het aan de kittens door te geven. Toch is het mogelijk dat er uit twee Silver Bengalen bruine (Black Tabby) kittens geboren worden. Dit gebeurd wanneer beide ouders hetrozygoot zijn voor silver. Het is ook mogelijk om silver sneeuwbengalen te fokken.

Hier volgt een uitleg:
Een Silver Bengaal kan homozygoot (ll) of heterozygoot (li) zijn.
Een niet Niet-Silver Bengaal is (ii)

Zijn beide ouders homozygoot, dan geven zij altijd het gen voor silver mee aan de kittens en zal er altijd een silver kitten geboren worden.
Zijn beide ouders hetrozygoot, dan bestaat de kans dat de kitten van beide ouders het gen krijg voor bruin (Black Tabby).

(II) X (II) = 100% Homozygoot silver kittens.
(II) X (Ii) = 50% Homozygoot silver kittens en 50% Hetrozygoot silver kittens.
(Ii) X (Ii) = 25% Homozygoot silver kittens, 50% Hetrozygoot silver kittens en 25% Niet-Silver kittens.
(II) X (ii) = 100% Hetrozygoot silver kittens.
(Ii) X (ii) = 25% Hetrozygoot silver kittensen 75% Niet-Silver kittens.